— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість;
— головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Щоб уникнути отруєнь нітратами потрібно:
• не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм);
• при купівлі овочів обов’язково звертати увагу на наявність у реалізатора документу, що підтверджує безпечність та якість продукту;
• не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні добрива.