* у м'ясі паличка може жити 4 місяці;
* в яйцях – до 9 місяців;
* у молоці – близько місяця;
* у кефірі – 2 місяці;
* у сирі – рік.
Профілактика сальмонельозу включає широкий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:
ретельно мити руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі;
не споживати продукти сумнівної якості та після закінчення терміну придатності;
не купувати молочні, м’ясні продукти та інші, що зберігаються без холодильника;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
сирі овочі та фрукти ретельно мити під проточною водою;
при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів із ґрунтом та піском;
яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;
вживати безпечну воду (бутильовану або кип’ячену);
дотримуватися належних умов зберігання продуктів;
не допускати мух у приміщення, особливо, де зберігаються продукти.
Інкубаційний період захворювання на сальмонельоз коливається від 6 годин до 2-3 діб.
Захворювання починається з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі.
У разі появи таких симптомів – негайно зверніться до лікаря!