Це токсичні речовини, які утворюються пліснявими грибами. Вони можуть накопичуватись у звичних продуктах: зернових, горіхах, сухофруктах, молоці, м’ясі. І головне — здатні викликати серйозні отруєння.
Як ми їх виявляємо?
Державні регіональні лабораторії Держпродспоживслужби — у 14 областях України та ЦВДЛ у Київській області й місті Києві, а також ДНДІВСЕ та ДНКІБШМ — оснащені сучасними рідинними хроматографами та мають акредитацію на проведення випробувань щодо мікотоксинів.
Які мікотоксини визначаємо:
• Афлатоксини B1, B2, G1, G2, M1
• Патулін
• Зеараленон
• Дезоксиніваленол
• Охратоксин А
та інші — методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ).
Мережа лабораторій розширюється
Ще 5 регіональних лабораторій — в Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях — планують закупівлю рідинних хроматографів і розширення сфери акредитації для досліджень на мікотоксини.
Це означає:
Надійний захист від отруєнь — мікотоксини виявляються до потрапляння в їжу
Швидке реагування — аналізи проводяться без затримок на місцях
Безпечні продукти — в усіх регіонах України
Контроль за стандартами, визнаними в ЄС та світі
Безпечність харчових продуктів починається з контролю — і наша лабораторна мережа готова відповідати на виклики.