⇒ Попередня

Новини

24 липня 2025

Мікотоксини: невидима загроза у звичних продуктах

? Це токсичні речовини, які утворюються пліснявими грибами. Вони можуть накопичуватись у звичних продуктах: зернових, горіхах, сухофруктах, молоці, м’ясі. І головне — здатні викликати серйозні отруєння.

⚗️ Як ми їх виявляємо?

Державні регіональні лабораторії Держпродспоживслужби — у 14 областях України та ЦВДЛ у Київській області й місті Києві, а також ДНДІВСЕ та ДНКІБШМ — оснащені сучасними рідинними хроматографами та мають акредитацію на проведення випробувань щодо мікотоксинів.

? Які мікотоксини визначаємо:

• Афлатоксини B1, B2, G1, G2, M1

• Патулін

• Зеараленон

• Дезоксиніваленол

• Охратоксин А

та інші — методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ).

? Мережа лабораторій розширюється

Ще 5 регіональних лабораторій — в Івано-Франківській, Кіровоградській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях — планують закупівлю рідинних хроматографів і розширення сфери акредитації для досліджень на мікотоксини.

? Це означає:

✔️ Надійний захист від отруєнь — мікотоксини виявляються до потрапляння в їжу

✔️ Швидке реагування — аналізи проводяться без затримок на місцях

✔️ Безпечні продукти — в усіх регіонах України

✔️ Контроль за стандартами, визнаними в ЄС та світі

? Безпечність харчових продуктів починається з контролю — і наша лабораторна мережа готова відповідати на виклики.