Цей небезпечний поліфаг пошкоджує понад
видів рослин: яблуню, грушу, виноград, сою, кукурудзу, помідори та інші.
Симптоми пошкодження залежать від культури:
плодові — некротичні ділянки, деформація плодів, погіршення смаку
виноград — опадання ягід
фундук — зупинка розвитку ядра
соя — деформоване насіння та стручки, зниження схожості
кукурудза — неповне запилення, знебарвлення зерен
овочі — білуваті голчасті/губчасті ділянки тканини під шкіркою
Як поширюється?
• з транспортом, технікою, дерев’яною тарою
• разом із плодами, садивним матеріалом з територій розповсюдження клопа
Що робити?
Використовуйте феромонні пастки (травень–жовтень)
Проводьте візуальні огляди
Застосовуйте дозволені засоби захисту
У разі виявлення підозрілих комах або ознак пошкодження звертайтесь до територіальних органів Держпродспоживслужби.
Спільно з європейським проєктом EU4SaferFood ми розробили інформаційні матеріали для своєчасного виявлення та запобігання поширенню цього небезпечного шкідника.
Лише своєчасна діагностика та координація дій допоможуть зберегти врожай!
#Держпродспоживслужба #ЖовтоБурийКлоп #ЗахистВрожаю #Агробезпека #EU4SaferFood #КарантинніШкідники