⇒ Попередня

Новини

30 травня 2022

Обережно, кліщі! Пам`ятка для населення, про небезпеку сезонної активності кліщів

Тепла погода, коли хочеться гуляти зі своїм чотирилапим улюбленцем  у лісі або парку, може нести велику небезпеку для Вас і вашої собаки, а саме через кліщів. 

Хвороби, які можуть передаватися при укусі  кліщем:
•    Бартонелльоз - може проявлятися лихоманкою, запаленням суглобів, анемію, втратою ваги, серцевими порушеннями.
•    Піроплазмоз – може проявлятися зниженням апетиту, млявістю, підвищенням температури, діареєю. В результаті розвитку хвороби у тварини порушується робота серця, печінки, нирок, легенів, що при несвоєчасному лікуванні може призвести до летального результату.
•    Ерліхіоз – найчастіше проявляється сильною лихоманкою і може становити небезпеку для людини.
•    Бореліоз або хвороба Лайма – захворювання, небезпечне, як для собаки, так і для її господарів. Після зараження можливі артрити, неврологічні порушення. На першій стадії захворювання можна помітити запалення суглобів, що знаходяться біля місця укусу, кульгавість.

Як виглядає кліщ і де його шукати?

Вони досить маленького розміру – близько 3 мм в діаметрі. 

Колір кліща може бути різним: темно-сірим, коричневим, чорним. 

За розміром кліща ви можете визначити, як довго він вже перебуває на тілі тварини. Якщо кліщ вже встиг збільшитися в розмірі, значить, він укусив собаку досить давно і ймовірність зараження достатньо висока.

Найчастіше кліщі кусають у важкодоступних місцях, де собака не зможе їх зчесати: за вухами, на шиї, під лапами. Тим не менш, після прогулянки потрібно ретельно оглядати все тіло тварини, оскільки кліща можна виявити будь-де.

Кліщі представляють сезонну небезпеку – вони активні у весняно-літній час, а саме – квітень-травень і кінець серпня-вересень. Інколи навіть ретельний огляд тварини не завжди дозволяє виявити  кліща, оскільки його розміри досить малі, а шерсть тварини перешкоджає виявленню. У цей період дуже важливо стежити за станом вихованця і вчасно фіксувати всі зміни, щоб розпізнати симптоми кліща у собаки. 

Як видалити кліща:

Приготуйте петлю з нитки, обхопіть нею хоботок у основи кліща і акуратно викручуйте його проти годинникової стрілки. Не смикайте його вгору, оскільки від цього хоботок може обірватися. 

В якості альтернативи зашморгу з нитки можна використовувати пінцет, тільки пам’ятайте про те, що затискати необхідно хоботок кліща, а не його тіло! 

Після видалення кліща обов’язково обробіть місце укусу дезінфікуючими засобами.

Якщо ви виявили та вилучили кліща вчасно, швидше за все, жодних наслідків для тварини не буде, тому звертатися за ветеринарною допомогою  після кожного укусу не варто. Але потрібно уважно спостерігати за станом здоров’я. Якщо ви виявили наступні ознаки після укусу кліща у собаки, слід негайно звернутися до ветеринарного лікаря:
  - Підвищення температури. Нормальна температура собаки варіюється в межах 37,5-390С,  якщо ви помітили, що вона виросла до 40-420С, це може бути одним із симптомів небезпечного захворювання.
 - Через кілька днів після укусу тварина може стати менш рухливою, млявою  і відмовлятися від їжі.
 - На місці укусу з’являється свербіж. Тварина чухається і треться цим місцем.
 - Білки очей можуть набути  жовтуватого відтінку.
 - У сечі можуть з’явитися домішки крові.

Якщо собаку вкусив кліщ, симптоми можуть проявитися протягом декількох днів чи навіть через тиждень, тому будьте пильні!