⇒ Попередня

Новини

27 березня 2020

Про господарську діяльність у сфері громадського харчування в умовах карантину

Ці заходи вживаються з метою запобігання поширенню коронавірусу, який може зберігатися на поверхнях від трьох годин до декількох днів. 
Торговельна діяльність та діяльність із надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної (кур’єрської) доставки не зупиняється.  
Під час обмежувальних заходів суб’єктам господарювання необхідно посилити контроль за організацією обігу харчових продуктів, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» № 185 від 11.07.2003, зі змінами.
Суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити належний захист від забруднення об´єктів санітарних заходів, у тому числі харчові продукти на всіх етапах обігу: під час транспортування, прийняття, розвантаження, стадіях виробництва, зберігання, підготовки до продажу та реалізації.
Заклад громадського харчування може забезпечувати адресну доставку замовлень у закритих контейнерах власним автотранспортом та/або скористатися послугами іншого суб’єкта господарювання або сервісу швидкої доставки їжі.
З метою належного захисту харчових продуктів, при виробництві продукції, її пакуванні, кур’єрській доставці необхідно дотримуватися вимог законодавства про харчові продукти, правил особистої гігієни, забезпечити проведення дезінфекційних заходів у приміщеннях та в автотранспорті, дотримуватися маскового режиму. 
Необхідно забезпечити контроль за станом здоров’я працівників (щоденно проводити термометрію – перед початком робочої зміни та після її завершення), у разі виявлення працівника з ознаками респіраторно вірусного захворювання під час робочої зміни, вжити заходів ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров’я за місцем обслуговування працівника.
У разі незабезпечення оператором ринку належного захисту від забруднення об´єктів санітарних заходів, така продукція вважається небезпечною. Небезпечні харчові продукти підлягають вилученню з обігу в порядку, установленому законодавством.
Оператори ринку несуть відповідальність за виконання вимог законодавства про харчові продукти, у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Відповідно до п.1 ч.1 ст.65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», у разі порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців – у розмірі шести мінімальних заробітних плат.
Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів самоврядування з питань боротьби з інфекційними з хворобами, тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
За порушення правил та норм передбачено відповідальність згідно зі ст.325 Кримінального Кодексу України, а саме: штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. 
Відповідно до п.3.29 Переліку діяльності суб’єктів господарювання, розташованих у зоні надзвичайної ситуації, яка передбачає роботу з відвідувачами та зупиняється тимчасово до окремого розпорядження, затверджених розпорядженням Керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Про заходи з ліквідації надзвичайної ситуації регіонального рівня, яка відноситься до «Медико-біологічні НС» код 20713 «Надзвичайна ситуація, пов’язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб» від 25.03.2020 №2 (у редакції розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від 04.04.2020 № 12).