⇒ Попередня

Новини

06 квітня 2022

Особливості дії карантину в умовах воєнного стану

Кабінет Міністрів України постановою від 26 березня 2022 року № 372 вніс зміни до постанови від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Відповідна постанова № 372 з оновленими карантинними правилами в Україні набрала чинності 28 березня 2022 року.

Залежно від епідемічної ситуації на території України "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 не буде встановлюватися на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Також на період воєнного стану:
-    фізичним особам і суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19;
-    фізичним особам рекомендується забезпечити отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
-    закладам охорони здоров’я потрібно забезпечити готовність до реагування на спалахи COVID-19 в умовах воєнного стану.

Окрім того, на період воєнного стану не застосовуються положення пункту 41-6 постанови Кабінету Міністрів України №1236.

Тобто не застосовуються норми щодо забезпечення керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій:

1) контролю за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 працівниками та державними службовцями, обов’язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я від 4 жовтня 2021 р. № 2153;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” та частини третьої статті 5 Закону України “Про державну службу”, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти COVID-19, виданий закладом охорони здоров’я.