Положення Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначає перелік обов'язкової інформації про харчові продукти, серед яких: назва харчового продукту; перелік інгредієнтів; кількість харчового продукту; мінімальний термін придатності або дата "вжити до"; будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби); країна походження; інструкції з використання; інформація про поживну цінність харчового продукту, тощо.
Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. N 64 "Про введення воєнного стану в Україні", статті 121 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", пункту 3 частини першої статті 4 Закону України "Про оборонні закупівлі", Кабінет Міністрів України 3 березня 2022 року прийняв постанову № 186 «Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану».
Кабінет Міністрів України установив, що внаслідок вимушених змін рецептури, які пов'язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини, на період дії воєнного стану:
- обов'язкова інформація про харчовий продукт, що зазначається на його маркуванні відповідно до статті 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" (крім інформації, яка зазначається відповідно до пунктів 1, 5 і 6 частини першої статті 6 зазначеного Закону), може відрізнятися від фактичних параметричних значень цього продукту;
- обов'язкова інформація на маркуванні харчового продукту, яка зазначається відповідно до пункту 3 частини першої статті 6 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", може відрізняється від фактичного складу цього продукту. При цьому споживача необхідно у будь-який можливий спосіб поінформувати про наявність речовин у харчовому продукті, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.
Враховуючи зазначене, в умовах воєнного стану споживачам в обов’язковому порядку доводиться інформація про харчовий продукт, що зазначається на його маркуванні про назву харчового продукту; кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання; мінімальний термін придатності або дата "вжити до".
Будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, можуть відрізняється від фактичного складу цього продукту. При цьому споживачу у будь-який можливий спосіб доводиться інформація про наявність речовин у харчовому продукті, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.