⇒ Попередня

Новини

15 березня 2022

ЩО ЧЕКАЄ БОРЖНИКІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві відповідно до покладених на нього завдань забезпечує реалізацію державної політики у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів і має право накладати на суб’єктів господарювання стягнення за виявлені порушення вимог законодавства.

Відповідно до положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. 

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

5 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», яка набрала чинності з дня її опублікування, тобто 06 березня 2022 року. 

Важливо: дана постанова застосовується з 24 лютого 2022 року, тобто з моменту, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 воєнного стану в Україні.

Кабінет Міністрів України установив, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:
-    нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
-    припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Враховуючи зазначене, в умовах воєнного стану споживачам заборонено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг, а також встановлено заборону на відключення таких послуг населенню у випадку несплати.