⇒ Попередня

Новини

18 лютого 2022

Про заборону стихійної торгівлі або торгівлі з рук у невстановлених місцях

Сьогодні споживчий ринок розвивається відповідно до сучасних економічних тенденцій. Працюють супермаркети, гіпермаркети, великі торгові центри а також невеличкі крамнички, що забезпечують населення всім необхідним набором товарів продовольчої та промислової груп. Також, крім магазинів, законними місцями для торгівлі харчовими продуктами, є агропродовольчі ринки, на території яких знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветсанекспертизу, а також сільськогосподарські ярмарки, за визначеними місцями розташування, з обов’язковим державним ветеринарно-санітарним контролем за якістю та безпечністю продукції, з видачою експертного висновку установленої форми.

Та навіть за такої величезної кількості законних місць реалізації харчових продуктів існує проблематика стихійної торгівлі або торгівля з рук у невстановлених місцях.

Відповідно до ст. 160 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» визначено відповідальність за торгівлю з рук у невстановлених місцях. 

Виникненню стихійної торгівлі сприяє міф, що продукти «куплені з рук» дешевші і свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідування ринку, супермаркету чи магазину.

Громадяни навіть не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю. Здійснюючи, на перший погляд, дріб’язкову покупку на «стихійному ринку» громадяни тим самим підтримують стихійну торгівлю, яка наражає їх на потенційну небезпеку для здоров'я та життя. Потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження.

То чим небезпечні продукти, якщо їх купувати у місцях стихійної торгівлі?

Відсутність інформації про безпечність та якість цих продуктів, а саме: ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися.
Реалізація харчових продуктів за відсутності належних санітарно-гігієнічних вимог, особливо бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих.

Приватні особи, які реалізують продукцію не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші.
А також, недотримання умов гігієни продавцями харчових продуктів.

Купивши «з рук у невідомих громадян» чи то м'ясо чи домашнього молока у пластиковій пляшці і витративши на це трохи менше, ніж у магазині, людина ризикує потім значно більше витратити на лікування, а іноді ризикує власним життям.

Зверніть увагу, що Ви купуєте продукти у невідомих осіб, які можуть бути хворими та які не мають документів, що підтверджують безпеку продукції. 

Довести факт отруєння буде неможливо, бо складно визначити особу (продавця), якій можна висунути звинувачення. Відсутні докази у формі розрахункового документу щодо купівлі-продажу продукції.

Будьте пильні, не купуйте продукцію сумнівної якості в місцях стихійної торгівлі. Подумайте про своє здоров'я і про здоров'я своїх близьких.