⇒ Попередня

Новини

14 лютого 2022

У день усіх закоханих обираємо якісні та безпечні свіжі квіти

Як обрати свіжі квіти при покупці – питання, яке особливо під час свят, хвилює багатьох споживачів. Тож спробуємо детально розібратися і навести кілька практичних порад. 

Купуючи квіти, зверніть увагу чи є на пелюстках тріщинки або плямочки. Листочки мають бути блискучими, насиченого зеленого кольору. Опущені донизу листочки вказують на те, що квітка не свіжа. 

Іноді квіти купують у нерозкритих бутонах. Але, зазвичай так виглядають рослини, які зрізали не давши їм дозріти, тому такі квіти ніколи не розпустяться повністю. Варто купувати ті квіти, голівки яких розкриті наполовину або трішки більше половини. 

Перед покупкою прощупайте бутон біля початку стебла, якщо він пружний, еластичний, значить квітка хороша і свіжа. Ще є один особистий секрет як визначити свіжість зрізаних квітів: візьміться за стебло і трішки легенько струсіть квітку, якщо пелюстки дуже легко ворушаться і не еластичні, то бутону залишилося жити близько доби. При відгинанні пелюсток, вони повинні повертатися назад – це говорить про те, що квітка свіжа і жива, таку можна сміливо купувати. 

Звертайте також увагу на те, чи є у квітки крайні зовнішні трохи деформовані пелюстки, так звана «сорочка», яка захищає квітку від пошкоджень і підтримує сам бутон. Разом з тим, уважно придивіться до зрізу квітки: почорнілий зріз із сухими контурами свідчить про те, що вона давно стоїть у магазині, а значить – не свіжа. 

Така «сорочка» та «зів’ялі пелюстки» з квітки відриваються продавцями свідомо з метою подальшої реалізації. Щоб бутон не розвалився, продавці формують букети, обв’язуючи кожну квітку окремо яскравою стрічкою або папером та покриваючи самі бутони лаком з блискітками. Крім того, щоб реалізувати несвіжі квіти продавці вдаються до додавання у ємності з водою для тривалішого зберігання квітів від аспірину, активованого вугілля, навіть до нашатирного спирту чи горілки. 

Разом з тим, перед покупкою квітів, необхідно звертати увагу на безпосередні умови їх зберігання, чи витримано температурний режим. Вази у яких пропонуються до продажу квіти мають бути просторими і мати достатньо води, так процес гниття проходитиме повільніше. Дві третини довжини стебел повинні бути опущені під воду. 

Від придбання квітів, які реалізуються під прямим сонячним промінням, квітів з обрізаним листям, зі зламами, або з несвіжим зрізом по краю стебла краще утриматись, навіть якщо Вам пропонують придбати букет таких квітів за досить помірною ціною. Тут є значно великий ризик того, що після придбання він зів’яне вже наступного дня. 

Уникайте покупки готових композицій, так як Ви не знаєте, коли їх було зібрано, краще нехай букет квітів зберуть безпосередньо при вас з вподобаних і обраних саме вами кольорів. 

Щоб квіти після придбання простояли довше, необхідно щодня укладати їх на 2-3 години у ванну з водою, але щоб вода покривала лише стебла і листки. Не слід допускати попадання води в сам бутон, інакше він почне гнисти. 

Слід уникати того, щоб ваза з букетом стояла на столі біля вази з фруктами, так як етилен, який виділяється з фруктів буде сприяти швидкому старінню бутонів. 

За захистом порушених прав споживач має звертатися до Головного управління письмово за адресою: м. Київ, вул. Некрасовська, 10/8 або електронним зверненням на е-mail: zvernen@kyiv-dpss.gov.ua. При цьому зазначити найменування суб’єкта господарювання у якого даний товар було придбано, фактичну адресу ведення ним господарської діяльності та розрахунковий документ, що засвідчує факт придбання.