⇒ Попередня

Новини

17 березня 2025

Трихінельоз – гельмінтозна хвороба людей і тварин, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella

? ?  Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м'ясоїдні ссавці, а також люди.

☝️ Основними факторами передачі трихінельозу людині є, уражені личинками трихінел, свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою), конина, м'ясо диких кабанів, ведмедів тощо, яке містить у собі личинки трихінел.

? Для уникнення інфікування людей трихінельозом закликаємо дотримуватись таких простих правил:

? не купувати м'ясо у місцях стихійної торгівлі;

? не вживати м’ясні продукти без попередньої термічної обробки.

? У людей трихінельоз характеризується гострим перебігом у людини, лихоманкою, м'язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу - ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. При появі перших симптомів рекомендуємо одразу звернутися до лікаря!

?? У свійських тварин симптоми трихінельозу можуть бути такі:

? підвищена температура;

? ознаки розладу діяльності травного каналу;

? втрата ваги;

? іноді з'являються набряки повік і кінцівок.

☝️ Відповідно до Інструкції з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, для профілактики та недопущення виникнення цього захворювання власники свійських тварин зобов'язані:

✔️ завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;

✔️ заборонити комплектування свинопоголів'я господарств тваринами, закупленими у населення без проведення вибіркового дослідження методом ІФА;

✔️ постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, в місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;

✔️ забезпечити утримання територій і приміщень ферм у належному санітарному стані.

☝️ Важливо забезпечити щорічне здійснення дослідження свиней, коней та м'ясоїдних методом ІФА.

❗Обов'язковим є дослідження на трихінельоз усіх туш свиней, коней, кабанів, ведмедів, борсуків, нутрій, яких забивають на бойнях, при подвірному забої, на полюванні тощо.