⇒ Попередня

Новини

03 лютого 2022

Чим годувати птахів узимку і чим не можна

Підгодівля птахів є вкрай важливою справою, яка щодня може врятувати багато пташиних життів. Метаболізм у птаха проходить надзвичайно швидко і тому для обігріву організму постійно треба харчуватись.

Облаштувати годівничку для птахів можна у будь-якому вигляді. Нею може стати ваше підвіконня або будь-яка конструкція, яку ви зробите з доступних матеріалів. 

Підгодовувати птахів можна:

Спеціальними сумішами насінин, які продаються у зоомагазинах. Це збалансований корм, який коштує не дорого і не нашкодить птахам.

Насінням соняшника. Найбільш універсальний корм для пернатих, що зимують в Україні. Його можуть поїдати як різні зерноїдні пташки, так і синиці, дятли, повзики. Велика кількість жирів в насінні робить його чудовим джерелом енергії під час морозів. Крім соняшникового насіння можна насипати також кавунове і гарбузове – його із задоволенням поїдають повзики.

Просом, вівсом, пшеницею. Улюбленим кормом багатьох птахів є насіння різних рослин, особливо злаків. Насипавши в годівницю просо або овес, ви привабите до неї горобців, зеленяків, щигликів та інших зерноїдних птахів.

Сушеною горобиною і глодом. Плоди горобини і глоду до смаку найкрасивішим зимовим мешканцям міст – снігурам і омелюхам. Плоди потрібно заготовити і висушити ще з осені. Та, якщо кущі горобини чи глоду ростуть у вас на подвір’ї – їх зривати не варто, взимку птахи самі знайдуть ягоди на кущах.

Салом, м’ясом (яловичина). Ці продукти дуже люблять синиці, дятли, повзики і деякі інші види птахів. Птахам можна давати лише несолоне сало або м’ясо. Шматочки сала на мотузці підвішуються на гілках дерев або чагарників. Підкорм із сала або м’яса потрібно розмістити на найтонших гілочках, щоб він не дістався воронам, галкам, сорокам, а також котам і собакам.

Насінням клена і ясена. Різні види кленів і ясенів – одні із найбільш звичайних дерев зелених насаджень міст. Насіння цих дерев називається крилатками. Крилатки облітають з дерев восени і під шаром снігу стають недоступними для птахів. Насіння клену чи ясеня збирають восени і прикріпляють на годівниці. Його люблять поїдати снігурі та омелюхи.

Шишками, жолудями, горіхами. Шишки – основа зимового раціону шишкарів, дятлів і сойок. Заготовивши шишки, горіхи і жолуді восени, ви можете привабити до своєї годівниці не тільки сойок і дятлів, але і білок.

Для підгодівлі птахів підійдуть також: несолоне вершкове масло, круто зварене і натерте на тертці яйце, домашній сир, порізане на шматочки яблуко.

Чим не можна годувати птахів:
•    чорним хлібом, сухарями – там багато солі та дріжджів, що може викликати розлади шлунку у птахів;
•    солоною, кислою, пряною та гострою їжею;
•    смаженою їжею;
•    цитрусовими та бананами;
•    пшоном (очищеним просом).