⇒ Попередня

Новини

28 січня 2022

У Києві за 2021 рік було перевірено понад 100 видів іграшок

На теперішній час вітрини дитячих магазинів рясніють різноманіттям іграшок. Усі дитячі іграшки, що виробляються або привезені на територію України, повинні відповідати вимогам «Технічного регламенту безпечності іграшок» затвердженого ПКМУ від 28 лютого 2018 р. № 151.

Цей Технічний регламент розмежовує вік дітей, для яких призначена іграшка, на «до 3-х років» і «старше 3-х років». Це зроблено для того, щоб ретельніше контролювати іграшки для дітей більш уразливого віку, оскільки часто вони опиняються у роті дитини.

За 2021 рік ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві було перевірено понад 100 видів іграшок. За результатами перевірок встановлено невідповідність вимогам «Технічного регламенту безпечності іграшок» затвердженого ПКМУ від 28 лютого 2018 р. № 151 понад 60 видів (моделей) іграшок. Порушення, які зустрічаються найчастіше – невідповідність маркування іграшки. Зокрема, відсутність вікового обмеження, попереджень та застережень про можливу небезпеку для дітей (наявність дрібних деталей, наявність гострих деталей іграшки, пружин, кріплень, виступів, кутів іграшки). Також виявлені електромеханічні та електронні іграшки де встановлено перевищення шкідливих хімічних елементів (свинець, кадмій, фталати). 

Наприклад, іграшковий транспорт, машинка бетоновоз 360 в асортименті арт. 117С3 (257), ш/к 9869005674309: відповідно до протоколу випробувань встановлено невідповідність продукції вимогам ДСТУ EN 71-1:2019, а саме: виробники та імпортери повинні забезпечити іграшку інструкціями й інформацією щодо безпечності на мові або мовах, доступних для розуміння споживачами, які встановлюють зацікавлені держави-члени; на іграшці, її пакуванні або в супровідних документах відсутнє зазначення типу, партії, серійного номеру, моделі або іншого елементу, що дозволяють її ідентифікувати. 

Якщо розмір або походження іграшки не дозволяють цього, необхідну інформацію розміщують на пакуванні або в супровідному документі.