Свіжість харчових продуктів – один із важливих факторів їх якості. У закладах освіти це питання належить до компетенції відповідальної особи, яка здійснює контроль за умовами та строками зберігання харчових продуктів, керуючись вимогами до організації харчування дітей в закладах освіти, встановленими наказом Міністерства охорони здоров’я України № 2205 від 25.09.2020 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти».
Головне управління Держпродспоживслужби в місті Києві нагадує, що неякісна та небезпечна продукція підлягає обов’язковому вилученню з обігу. Оператори ринку під час поводження з харчовими відходами (неїстівні субпродукти та інші залишки) повинні якомога швидше видаляти харчові відходи з приміщення, де є харчові продукти;
розміщувати харчові відходи у закритих контейнерах, сконструйованих таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію;
дотримуватися відповідних положень законодавства щодо та утилізації (знищення) харчових та інших відходів та/або мати договори щодо їх утилізації (знищення).
Харчові відходи знищуються відповідно до норм діючого законодавства. Згідно із вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 програма-передумова системи НАССР щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужності повинна забезпечити виконання операторами ринку усіх передбачених законодавством вимог щодо утилізації відходів;
інформацію про місця збору відходів у зонах поводження з харчовими продуктами;
визначення графіків та способів вивезення відходів з приміщень, у яких здійснюється поводження з харчовими продуктами, з метою уникнення їх накопичення.
При цьому має враховуватися можливість перехресного забруднення продуктів під час їх вивезення;
місця зберігання відходів за межами приміщень, де здійснюються операції з харчовими продуктами, вимоги щодо зберігання відходів;
стан контейнерів, ємностей для відходів, їх маркування, очищення, миття та дезінфекцію;
вивезення відходів з території потужності та їх утилізацію, у тому числі за укладеними відповідними угодами.
Прибирання, миття та дезінфекцію контейнерів, ємностей для зовнішнього зберігання відходів проводять окремо від іншої тари. Контейнери для внутрішнього зберігання відходів можуть бути одноразовими або повертатися у приміщення після їх очищення, миття та дезінфекції.