⇒ Попередня

Новини

27 грудня 2024

Заступник начальника управління – начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Уварова за дорученням в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Анатолія Катеренчука взяла участь в ефірі «Українського радіо»

Заступник начальника управління – начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Олена Уварова за дорученням в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Анатолія Катеренчука взяла участь в ефірі «Українського радіо» на тему «Харчові отруєння: як уникнути небезпеки».

Розмовляли про те, у який спосіб Держпродспоживслужба реагує на скарги людей про отруєння певними продуктами харчування, що найчастіше стає причиною отруєнь та як уберегтися від купівлі неякісних продуктів харчування.

В ефірі радіоканалу, зокрема, повідомлено, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України затверджено перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю. Серед них звернення про порушення, що спричинило шкоду правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення (за наявності) та повідомлення, що надійшли від закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики та органів виконавчої влади про події та ситуацію, що становить загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення.

Головним управлінням при отриманні звернення фізичної особи або відповідного повідомлення здійснюються позапланові перевірки суб'єктів господарювання на предмет дотримання вимог законодавства про харчові продукти та вживаються заходи реагування.

За вичерпаний період поточного року фахівці Головного управління взяли участь у розслідуванні 11 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждали 102 особи, з них 64 дитини.

Основними причинами та обставинами, які сприяли виникненню спалахів, стали: порушення гігієнічних вимог при поводженні з харчовими продуктами, що призводило до створення умов для забруднення харчових продуктів на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу. Факторами передачі при спалахах гострої кишкової інфекції слугували готові страви.

Слід зазначити, що у 11% бактеріологічно обстеженого персоналу закладів, що перевірялись у ході розслідування спалахів, виділено ентеропатогенну мікрофлору, в тому числі носіїв сальмонел.

Для локалізації та ліквідації спалахів інфекційних захворювань, причин та умов виникнення харчових отруєнь Головним управлінням Держпродспоживслужби в м. Києві вжито наступних заходів реагування:

✅ винесено 7 рішень про тимчасове призупинення виробництво та/або обігу харчових продуктів на потужностях;

✅ рішення про вилучення з обігу та знищення харчового продукту;

✅ відсторонено від роботи серед декретованого контингенту 15 працівників-носіїв збудників кишкових інфекцій (Salmonella enteritidis групи D) та 8 носіїв патогенного стафілококу;

✅ видано 22 приписи про усунення порушень вимог законодавства, встановлено контроль за їх виконанням;

✅ складено 10 протоколів про порушення за ч. 1 ст. 65 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин";

✅ винесено 6 постанов про накладення штрафу на суму – 395 300 грн.

Пропонуємо кілька рекомендацій покликаних запобігти харчовим отруєнням та кишковим інфекціям:

❇️ не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

❇️ не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;

❇️ дотримуватись термінів та умов зберігання (температурний режим) харчового продукту, зазначених на маркуванні та перевіряти їх, купуючи та зберігаючи будь якій харчовий продукт;

❇️ перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

❇️ дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

❇️ не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

❇️ для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

❇️ захищати харчові продукти від випадкових забруднень, вести боротьбу з мухами, гризунами.