⇒ Попередня

Новини

24 грудня 2024

Як запобігти харчовим отруєнням у різдвяні та новорічні свята

Різдвяні та новорічні свята ніколи не обходяться без святкового столу з великою кількістю різноманітних страв, які потребують правильного зберігання в холодильному обладнанні. Проте, в умовах постійних перебоїв з електропостачанням, необхідно дотримуватись основних правил профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.

  Якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
  Напередодні різдвяно-новорічних свят для захисту себе і своїх близьких від неприємних наслідків святкувань, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві рекомендують:
  - уважно перевіряти терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
  - вимагати у продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
  - купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
  - уникати придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
  - дотримуватись всіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
  - ретельно дотримуватись правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
  - при приготуванні сирого та вареного м’яса, риби чи овочів використовувати окремі розроблювальні дошки та ножі;
  - при приготуванні страв з м’яса, риби та фаршу дотримуватись температурних режимів запікання в духових шафах;
  - сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивати під проточною водою;
  - молоко слід вживати тільки кип’яченим, непастеризований сир використовувати тільки після термічної обробки;
  - салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
  - кондитерські вироби з кремом зберігати при температурі від 2-х до 6-ти градусів С до 36 годин, а з заварним кремом – не більше 6 годин;
  - страви, які залишилися після святкового столу не залишати для споживання на наступні дні.
  Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.
  У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно негайно звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечне для вашого здоров’я.
  Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!