⇒ Попередня

Новини

03 грудня 2024

До уваги керівників агропродовольчих ринків усіх форм власності!

Інформуємо, що з 05.12.2024 року набирають чинності Гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків! Зазначені вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності та встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються.

Загалом Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:

  • загальні вимоги до агропродовольчих ринків;
  • вимоги до території агропродовольчого ринку;
  • вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;
  • вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;
  • заходи боротьби із шкідниками на агропродовольчих ринках;
  • вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;
  • Обов'язки операторів агропродовольчих ринків:
  •  отримати експлуатаційний дозвіл або зареєструвати потужності агропродовольчого ринку відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
  • розробляти, вводити в дію та застосувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Також харчові продукти, які перебувають у обігу на агропродовольчих ринках повинні:

  • відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;
  • зберігатися або пропонуватися до реалізації з дотриманням температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів;
  • супроводжуватися документами відповідно до вимог законодавства;
  • відповідати параметрам безпечності;
  • бути належним чином марковані або позначені згідно з документацією чи супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства.

 

Закликаємо операторів ринку сумлінно дотримуватись норм чинного законодавства, тим самим формуючи позитивний імідж власного бізнесу  та забезпечення споживачів безпечною  харчовою продукцією