⇒ Попередня

Новини

19 листопада 2024

Нарада з представниками приватних закладів освіти м. Києва: сучасні аспекти організації харчування в закладах освіти

У колонній залі Київської міської державної адміністрації відбулася нарада, присвячена актуальним питанням організації харчування в закладах освіти міста Києва. Захід був спрямований на обговорення проблемних аспектів забезпечення безпеки та якості харчування дітей, зокрема в умовах приватних освітніх установ.

Нараду очолив Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. Серед запрошених були представники Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва, Департаменту освіти і науки КМДА, представники Всеукраїнської асоціації освітніх проєктів, державна установа «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», ДУ "Інститут громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва НАМН України", а також понад 200 представників приватних закладів освіти.

Дотримання основних вимог та нормативних актів у процесі організації харчування в освітніх закладах є ключовим аспектом забезпечення здоров'я та безпеки дітей. Сучасне українське законодавство містить чіткі норми та регуляції, які спрямовані на створення збалансованого раціону та підтримання високих стандартів санітарії та якості харчування в навчальних установах. 

«Діалог між закладами освіти, органами влади та громадськими організаціями є необхідною умовою для ефективного впровадження та контролю дотримання нормативних вимог», - зазначив Олег Рубан, начальник Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва. Він поінформував учасників про основні вимоги та нормативні акти, які регулюють процес організації харчування в освітніх закладах.

Начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Дмитро Байраченко висвітлив актуальні проблеми та запропонував шляхи їх подолання для покращення якості харчування та забезпечення безпечної води. 

Начальник Управління безпечності харчових продуктів Ігор Басюк представив ключові моменти впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP), як важливої складової безпеки харчування.

Під час зустрічі обговорили епідситуацію та медичні огляди, зокрема  Сергій Чумак, генеральний директор ДУ «Київський міський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надав інформацію про актуальний стан здоров'я дітей та проходження медичних оглядів працівників навчальних закладів.

Олена Петренко, провідний науковий співробітник лабораторії гігієни харчування, поділилася результатами досліджень щодо формування харчових звичок серед дітей, що впливають на їх здоров'я та навчальну активність. 

Засновник Всеукраїнської асоціації освітніх проектів Костянтин Падалка підкреслив специфіку організації харчування в приватних школах, виклики, з якими стикаються ці заклади, та перспективи їх вирішення.

Ця нарада стала важливою платформою для обговорення стратегій та підходів до забезпечення високих стандартів харчування в закладах освіти Києва. Враховуючи зростаючу роль приватних освітніх установ, обговорення їхніх специфічних потреб є необхідним кроком для формування гармонійного освітнього середовища.

Учасники заходу наголосили на важливості посилення співпраці між органами влади, закладами освіти та громадськими організаціями задля впровадження ефективних рішень, спрямованих на захист здоров'я та добробуту учнів. Заключне слово головуючого підкреслило важливість подальшого розвитку ініціатив і дотримання високих стандартів безпеки та якості харчування у всіх навчальних закладах столиці.