• бажано відмовитись від споживання дикорослих грибів, а натомість надати перевагу штучно вирощеним печерицям і гливам;
• купуйте гриби тільки у спеціально призначених для цього місцях – на агропродопольчих ринках і в закладах роздрібної торгівлі, де забезпечена наявність відповідного маркування з інформацією для споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
• не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
Якщо збираєте гриби самостійно, то обов'язково врахуйте таке:
• не беріть невідомі вам гриби
• остерігайтеся пластинчатих грибів;
• відмовтесь від старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
• небезпечні гриби ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, тому що гриби мають здатність накопичувати важкі метали;
• під час посухи грибів краще не збирати взагалі, оскільки в спекотну погоду гриб втрачає воду та накопичує токсини;
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
• не вживайте сирих грибів;
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Варто нагадати, що вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, може призвести до захворювання на ботулізм. Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.
Вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!
Наочна інформація - у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.