⇒ Попередня

Новини

24 грудня 2021

Результати епідрозслідувань випадків гострої кишкової інфекції у Києві за 2021 рік

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві брали участь у проведенні епідеміологічних розслідувань випадків гострої кишкової інфекції, які були зареєстровані у 4 дошкільних навчальних закладах:

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №572 Оболонського району м. Києва, проспект Оболонський, 14-Г; 

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №15 "Едельвейс", вул. Оноре Бальзака, 59; 
заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №168 «Карамелька», бульвар Вацлава Гавела, 81-А, 

Дошкільний навчальний заклад загального типу №777 Подільського району м. Києва за адресою: м. Київ, проспект Свободи, 2-Б), 

2 загальноосвітніх навчальних закладах:
Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів Гімназія №19 «Межигірська» Подільського району м. Києва, вул.  Межигірська, 16;
Спеціалізована школа I-III ступенів № 57), 

у закладі громадського харчування:
ТОВ "Чорноморка на Печерську", вул. Михайла Бойчука, ½;

та пов’язаний із вживанням харчових продуктів, придбаних у закладі торгівлі ТОВ «ФОРА»:
вул. Академіка Єфремова, 8-А.

У ході епідеміологічних розслідувань проведені заходи державного нагляду (контролю) надавачів послуг з організації шкільного харчування: Комунального підприємства «Шкільне харчування» (вул. Межигірська, 16); Комунального підприємства «Школяр» (вул. Прорізна, 19-А); розподільчого центру Комунального підприємства «Шкільне харчування» (вул. Захарівська, 10).

За результатами здійснення заходів державного нагляду (контролю) встановлено не дотримання операторами ринку законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, порушення вимог Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», що було підтверджене результатами проведених лабораторних досліджень (виявлено не відповідність зразків харчових продуктів параметрам безпечності за мікробіологічними показниками, не відповідність води питної нормативним вимогам за мікробіологічними показниками та виділено умовно-патогенну мікрофлору у змивах з обладнання та інвентарю).

За результатами проведених позапланових заходів (інспектувань) суб’єктів господарювання Головним управлінням вжито наступні заходи: 
- винесено 4 рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів; 
- видано 7 приписів про усунення порушень вимог законодавства;
- складено 2 протоколи про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». 

Головним управлінням направлено листи на адреси Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), управління освіти районної в місті Києві державної адміністрації щодо забезпечення проведення медичного огляду з обов’язковим бактеріологічним обстеженням дітей і працівників, які перебували в контакті із захворілими, не допущення до роботи та відвідування закладу хворих дітей і співробітників, а також не обстежених бактеріологічно осіб, які перебували в контакті з хворими; необхідності забезпечення проведення ефективних дезінфекційних заходів та організації якісного і безпечного харчування дітей; районного управління поліції Головного управління Національної поліції у м.Києві щодо вжиття відповідних заходів реагування, внаслідок вчинення протиправних діянь, які містять ознаки злочину, за частиною 1 статтею 325 Кримінального кодексу України. Відкрите кримінальне провадження №12021100070001609 від 05.09.2021.

У випадку епідрозслідування випадків гострої кишкової інфекції у Гімназії №19 "Межигірська" Подільського району м. Києва Головним управлінням направлено листи на адреси Київської міської державної адміністрації, Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), управління освіти районної в місті Києві державної адміністрації щодо тимчасового призупинення навчального процесу до встановлення причин та умов, що сприяли ускладненню епідемічної ситуації у навчальному закладі із вжиттям відповідних протиепідемічних заходів.

За результатами проведених під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) санітарно-мікробіологічних досліджень у 25% (36 з 145) досліджених змивів із обладнання та інвентарю приміщень закладів виділено умовно-патогенну мікрофлору; 6 проб води питної водопровідної із 14 відібраних за мікробіологічними показниками не відповідали нормативним вимогам (загальне мікробне число значно перевищувало норматив, у пробах виявлено загальні колі-форми при їх відсутності згідно з нормативом) та 4 зразки харчових продуктів (9% із 45) не відповідали нормативним вимогам за мікробіологічними показниками.