⇒ Попередня

Новини

17 грудня 2021

В Україні оновлено антитютюнове законодавство

16 грудня в другому читанні Верховною Радою України було ухвалено Закон України № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». 

Закон регулює сферу охорони здоров’я для захисту населення, особливо дітей та молоді, від шкідливого впливу тютюнових виробів. 

Документ передбачає такі нововведення, які набирають чинності через 18 місяців із дня його опублікування:

  • комбіновані медичні попередження на одиничних пачках та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння повинні містити одне з 14 текстових попереджень, відповідну кольорову фотографію та інформаційний текст щодо припинення вживання тютюну. До того ж попередження повинно покривати 65 % зовнішньої передньої та задньої поверхні одиничної пачки чи зовнішнього упакування;

  • забороняється ввозити, виробляти та продавати тютюнові вироби з будь-якими смако-ароматичними добавками;

  • повністю забороняється реклами в мережі інтернет та соціальних мережах;

  • забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються пристрої для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну.

Вживання тютюну є основною причиною передчасної̈ смертності, якій можна запобігти. За оцінками ВООЗ, від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі. Вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), що спричиняють майже 84% усіх смертей в Україні. За даними Міністерства охорони здоров’я України, щороку 85 тисяч українців помирає від хвороб, спричинених курінням.

Нині зберігається критична проблема поширеності куріння серед дітей і молоді. Згідно з Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017 р., в Україні 18,4% дітей 13–15 років є споживачами електронних сигарет (22,6% хлопців і 14% дівчат), а будь-коли пробували курити електронні сигарети 40% дітей цієї вікової групи. Окрім того, 14,9% дітей 13-15 років (17,8% хлопців і 12,1% дівчат) є дійсними споживачами тютюну (кожна сьома дитина).

Норми цього закону, перш за все, спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захисту від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях, що допоможе запобігти виникненню нікотинової залежності у людей. 

Законодавчі заходи зі зменшення поширеності куріння базуються на міжнародній практиці і зобов’язаннях, а саме: імплементації РКБТ ВООЗ, Директиви 2014/40/ЄС та реалізації «Цілей сталого розвитку України».